Czyszczenie piekarnika to zdecydowanie niewdzięczne zadanie. Nie wiadomo, jak się do niego zabrać ani jakie środki czyszczące będą najskuteczniejsze. Dlatego, zanim zaczniesz szorowanie sprzętu w pocie czoła, poznaj 5 sposobów na poradzenie sobie z tym problemem.
Woda z sodą i octem
Najlepszym środkiem do czyszczenia piekarnika jest mieszkanka wody z sodą. Do przygotowania mikstury wystarczy po jednej łyżce stołowej sody oczyszczonej, octu i wody. Po wymieszaniu składników nakładamy pastę pędzelkiem na brudne miejsca w piekarniku i pozostawiamy na kilka godzin, a nawet całą noc. Następnie wycieramy piekarnik wilgotną szmatką do mycia naczyń. Innym wariantem naturalnej, czyszczącej mieszanki jest woda z płynem do mycia naczyń i sodą oczyszczoną, albo pasta do mycia zębów.
1:1 woda z octem
Kolejna opcja pogromcy brudu z piekarnika zakłada zmieszanie 500 ml wody z 500 ml octu. Roztwór ten sprawdzi się przy regularnym oczyszczaniu z niewielkiego brudu. Wpierw obficie spryskujemy wnętrze piekarnika i pozostawiamy je na 30 minut. Po upływie tego czasu wycieramy urządzenie wilgotną szmatką.
Jak umyć piekarnik z termoobiegiem?
W sytuacji gdy posiadamy piekarnik z funkcją termoobiegu, również możemy go łatwo wyczyścić. W tym celu należy przygotować naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wody z octem. Woda powinna sięgać przynajmniej połowy głębokości naczynia. Piekarnik ustawiamy na tryb termoobiegu z temperaturą 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach para wodna skutecznie rozmiękczy wszelkie zanieczyszczenia. Po wyłączeniu i ostudzeniu piekarnika brud zejdzie przy pomocy wilgotnej szmatki.
Piekarnik z funkcją samoczyszczenia
Jeśli nasz piekarnik jest wyposażony w opcję samoczyszczenia, czyli pyrolizy, to po włączeniu tego trybu nasze urządzenie zacznie szybko się nagrzewać. Dzięki osiągnięciu temperatury około 500 stopni Celsjusza wypala zaschnięte resztki jedzenia, zamieniając je w popiół, który bardzo łatwo usunąć.
Niektóre piekarniki są wyposażone w funkcję czyszczenia katalitycznego. Jest ona trochę podoba do pyrolizy, lecz po uruchomieniu jej, piekarnik nie nagrzewa się do aż tak wysokiej temperatury. Czyszczenie katalityczne polega na wykorzystaniu paneli umieszczonych w bocznych ścianach urządzenia, które również zamieniają zanieczyszczenia w popiół. Znaczącą różnicą pomiędzy pyrolizą a czyszczeniem katalitycznym, jest konieczność wymiany paneli po okresie kilkudziesięciu miesięcy.
A w ciężkich przypadkach...
Może jednak się zdarzyć, iż brud pokrywający nasz piekarnik jest oporny na wszelkie inne sposoby walki. Wówczas pozostaje nam tylko wyciągnąć ciężkie działa pod postacią mleczka do czyszczenia. Lepiej jednak nie doprowadzać sprzętu do aż takiego stopnia zanieczyszczenia.
Piekarnik to trudne miejsce do mycia. Zaschnięte i przypalone resztki przygotowywanych potraw oraz wszechobecny tłuszcz niczego nie ułatwiają. Wydawałoby się, że do takiego zadania potrzebny jest tylko profesjonalny sprzęt i silnie chemikalia. Nic bardziej mylnego. W tym przydatku świetnie sprawdzą się domowe sposoby.