Ekspresy do kawy stały się dla niektórych osób sprzętem, którego nie może zabraknąć we własnej kuchni. Nie ma przecież niczego lepszego niż doskonałej jakości kawa z rana, która doda energii nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Ekspresy to także standardowy element wyposażenia w miejscach pracy, kawiarniach czy restauracjach. Ich nieodłącznym elementem są wężyki odprowadzające mleko, bez których nie udałoby się przygotowanie ulubionej latte.
Dbałość o cały sprzęt to podstawa pysznej i przede wszystkim bezpiecznej dla zdrowia kawy. Zachowanie wysokiego poziomu higieny jest tym elementem, który należy mieć cały czas na względzie. Warto wiedzieć, w jaki sposób wyczyścić poszczególne elementy, w tym wspomniany już wężyk do mleka, który na pierwszy rzut oka wydaje się być dosyć sporym wyzwaniem.
Co potrzebujemy, aby wyczyścić wężyk do mleka?
Czyszczenie wężyka do mleka nie wiąże się z koniecznością zakupu drogich akcesoriów i detergentów. Tak naprawdę jedynym, czego potrzebujemy to specjalny wycior, czyli szczoteczkę przeznaczoną do czyszczenia tego rodzaju elementów.
Mając w zanadrzu takie akcesorium będziemy mogli sprawnie oczyścić wnętrze wężyka, co w tym wypadku jest podstawą zachowania norm higienicznych. Każdorazowe przygotowanie kawy z mlekiem wiąże się z tym, że mleko osadza się na ściankach rurki.
To również doskonałe miejsce i warunki na wylęganie się niebezpiecznych bakterii i właśnie dlatego tak ważnym jest regularne czyszczenie. Co jeszcze możemy zrobić?
Jak wykonać czyszczenie wężyka do mleka?
Czyszczenie przewodów odprowadzających mleko nie jest zadaniem skomplikowanym. Każdy wycior jest w rzeczywistości drucianym podłużnym elementem, które zostało dodatkowo wyposażone w plastikowe włoski.
Jest to wobec tego szczotka o osobliwym kształcie, który umożliwia dostanie się do najmniej sprzyjających zakamarków. Syntetyczne włosie umożliwia pozbycie się wszelkich niepożądanych elementów, ale przede wszystkim osadzającej się we wnętrzu warstwy mleka.
Warto jednak pamiętać, że wycior to zaledwie namiastka tego o co powinniśmy zadbać. Niektóre ekspresy do kawy wyposażone są w dodatkową funkcję płukania. Warto korzystać z takiej możliwości nawet dwa razy w tygodniu, zwłaszcza gdy ekspres jest dosyć często eksploatowany. Warto również przynajmniej raz na dwa tygodnie rozbierać całą konstrukcję i czyścić za pomocą dostępnych środków czyszczących.
Dzięki temu będziemy mieli pewność, że wewnątrz panuje idealna czystość, która uniemożliwia rozwój różnego rodzaju bakteriom.
Na co zwrócić uwagę?
Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę fakt, że mleko to produkt, który dosyć szybko się psuje. Gdy zaczyna zalegać we wnętrzu wężyka, zaczynają się również namnażać różnego rodzaju drobnoustroje, które nie tylko wpłyną na smak kawy, ale mogą również odbić się na naszym zdrowiu.
Bez względu na to, czy korzystamy z ekspresu raz w tygodniu czy kilka razy dziennie – powinniśmy zawsze w pierwszej kolejności sprawdzić czystość ekspresu. Warto korzystać z chemicznych środków dedykowanych wężykom do mleka. Bez wątpienia warto dosyć często uruchamiać program płukania, co pozwoli uniknąć osadzania się tłustego osadu na ściankach.
Długie rurki są największym utrudnieniem, aczkolwiek z dobrym wyciorem zachowanie czystości nie będzie żadnym problemem. Osoby, które pragną sobie zaoszczędzić nieco czasu, powinny zdecydować się na ekspres, który jest wyposażony w szerszą i znacznie krótszą rurkę. Tego rodzaju elementy można bez problemy wymontować w dowolnym momencie i własnoręcznie umyć pod bieżącą wodą. Nic również nie stoi na przeszkodzie, by przeszły oczyszczającą kąpiel w zmywarce.