Pleśń w lodówce to prawdziwe utrapienie dlatego kiedy już się pojawi warto jak najszybciej podjąć odpowiednie działania by raz na zawsze się jej pozbyć.
Pleśń może pojawić się w naszej lodówce kiedy zepsują się na przykład owoce lub warzywa a nalot obejmie również półki. Jest to niebezpieczna sytuacja ponieważ w lodówce przechowujemy produkty spożywcze jednak bez obaw, nie musisz biec do sklepu po nową lodówkę!
Poznaj sposób na to jak wyczyścić lodówkę z pleśni. Dowiedz się w kilku prostych krokach jak efektywnie i trwale usunąć nalot.
Co będzie nam potrzebne aby wyczyścić lodówkę z pleśni?
W walce z pleśnią w lodówce na pewno przydatny będzie ocet oraz soda oczyszczona, które bez problemu znajdziemy chyba w każdym gospodarstwie domowym.
Przydatny może okazać się również wysokoprocentowy alkohol (minimum 60 procentowy).
Oczywiście niezbędna będzie także szmatka lub gąbka do mycia i płyn do naczyń. Warto wyposażyć się także w rękawice tak, żeby nie mieć żadnej bezpośredniej styczności z pleśnią.
Ostatnią potrzebną rzeczą będzie duża doza cierpliwości ponieważ czyszczenie lodówki z tego rodzaju nalotu wymaga precyzji i dokładności. Nie możemy pozwolić sobie na pracę „po łebkach” jeżeli chcemy na stałe pozbyć się pleśni.
Jak prawidłowo wykonać czyszczenie naszej lodówki z pleśni?
Efektywne czyszczenie lodówki z pleśni przebiega w czterech prostych krokach:
- Pozbycie się źródła problemu – to dość oczywiste, musimy natychmiast wyrzucić wszystkie produkty, które nawet w mały stopniu zostały dotknięte pleśnią.
- Wstępne mycie – niestety ale pleśń, która przedostała się na półki lodówki powoduje konieczność umycia całego urządzenia. Należy wyjąć wszystkie możliwe półki zarówno z wnętrza lodówki jak i te umieszczone na jej drzwiach. Myjemy je przy pomocy płynu do naczyń i ciepłej wody z użyciem gąbki lub szmatki. Tę samą czynność wykonujemy wewnątrz lodówki dokładnie myjąc każdą z jej ścianek.
- Dokładne czyszczenie – po wstępnym umyciu lodówki przystępujemy do dokładnego czyszczenia polegającego na wymyciu uszczelki i wszystkich jej szczelin – robimy to przy pomocy wody zmieszanej z sodą oczyszczoną (ocet w tym przypadku nie jest najlepszym pomysłem z uwagi na fakt, że uszczelki mogą od tego wysychać a w efekcie zacząć się kruszyć).
- Odkażanie – to ostatni etap, który polega na przetarciu wszystkich elementów lodówki ściereczką nawilżoną alkoholem lub octem (przy szczególnym nacisku na obszary w których może gromadzić się wilgoć – czyli okolice odpływu). Mniejsze elementy można także wyparzyć w gorącej wodzie. To ważne, by przy odkażaniu nie pominąć żadnej części lodówki ponieważ ten zabieg ma na celu zabicie wszelkich możliwych zarodników i zapobiec dalszemu rozwojowi pleśni. Słoiki i opakowania, które wyjęłaś z lodówki także warto zdezynfekować przecierając je octem lub alkoholem.
Na co zwrócić uwagę podczas oczyszczania lodówki z pleśni?
Pleśń jest toksyczna i niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia, powoduje szereg różnego rodzaju chorób (na przykład choroby układu oddechowego) dlatego podczas czyszczenia lodówki należy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu na przykład poprzez zastosowanie rękawic ochronnych.
Pamiętaj, że w przypadku oczyszczania lodówki z pleśni niezwykłe znaczenie ma dokładność i precyzyjność wykonania poszczególnych kroków – żeby zapobiec nawrotowi pleśni musisz pozbyć się wszystkich zarodników.
Dokładnie też przejrzyj wszystkie produkty, które chcesz z powrotem umieścić w lodówce i bez wahania wyrzuć te, które noszą jakiekolwiek ślady pleśni.