Wyczyszczenie kuchenki z tłuszczu to niełatwe zadanie – zwłaszcza jeżeli zabrudzenia zdążyły już mocno przyschnąć. Na szczęście istnieją bardzo skuteczne sposoby, które pozwalają na utrzymanie jej w perfekcyjnym stanie przez cały czas. Jak wyczyścić kuchenkę z tłuszczu? Cztery najważniejsze sposoby.
Czyszczenie kuchenki z tłuszczu przy pomocy detergentu
Najłatwiejszym sposobem na wyczyszczenie kuchenki z tłuszczu jest użycie odpowiedniego detergentu. Dobrze sprawdza się płyn do mycia naczyń. Najlepsze są płyny z dużą zawartością anionowych środków powierzchniowo czynnych (przynajmniej 15%).
Warto przy tym pamiętać, że nie powinno się ich stosować bez rozcieńczenia w wodzie – są wtedy znacznie mniej skuteczne. Jeżeli zabrudzenie nie zdążyło jeszcze przyschnąć, to wytarcie go gąbką zamoczoną w wodzie z dodatkiem płynu powinno łatwo rozwiązań problem.
W przypadku starych, mocno zaschniętych plam lepiej jest wcześniej płytę kuchenki polać wodą z detergentem i pozostawić na jakiś czas do odmoczenia. Jeżeli konstrukcja kuchenki na to nie pozwala, to można użyć samej piany.
Kuchenki emaliowane można szorować prawie każdym narzędziem – nie jest łatwo uszkodzić emalię. W przypadku kuchenek stalowych lepiej ograniczyć się do gąbki. Inaczej mogą pozostać brzydkie zarysowania.
Czyszczenie kuchenki sodą i octem
Dosyć dobrymi środkami do usuwania tłuszczu okazują się być soda i ocet. Zarówno w jednym, jak i w drugi przypadku zabrudzenie trzeba porządnie odmoczyć, używając wcześniej przygotowanego roztworu.
Ocet miesza się z wodą w stosunku 1:1, a sodę używając około pięciu łyżeczek na pół szklanki. Jeżeli żaden z tych środków nie pomoże, to można spróbować je połączyć.
Najpierw zabrudzenie posypuje się sodą, a później to miejsce zalewa niewielką ilością wody z octem. Soda i ocet wchodzą w gwałtowną reakcję, w czasie której część tłuszczu zostaje rozpuszczona. Procedurę tę można powtórzyć kilka razy.
Czyszczenie przypalonego tłuszczu olejem
Paradoksalnie zaschnięte plamy z tłuszczu można czyścić też olejem. W tym celu plamę należy polać niewielką ilością oleju, tak by dobrze namokła, a całość przykryć kawałkiem ręcznika papierowego.
Olej po pewnym czasie zaczyna rozpuszczać zaschniętą plamę, co znacznie ułatwia jej usunięcie. Najlepiej jest użyć do tego celu rafinowanego oleju rzepakowego albo słonecznikowego.
Czyszczenie specjalistycznymi środkami
Jak w przypadku czyszczenia dowolnej innej powierzchni, tutaj również można po prostu sięgnąć po specjalistyczny środek. Duży ich wybór znaleźć można dziś w marketach i sklepach z chemią gospodarczą.
Preparaty do czyszczenia kuchenek mają często formę spraya, którego dużą zaletą jest łatwość nanoszenia. Dostępne są również środki w formie gęstej piany, która łatwo penetruje zaschniętą plamę i szybko ją rozpuszcza.
Sposób użycia może się bardzo różnić w zależności od producenta, więc zawsze powinno stosować się do zaleceń opisanych na opakowaniu.
Co jeszcze warto wiedzieć o czyszczeniu kuchenki?
Sposób czyszczenia kuchenki powinno się dostosować przede wszystkim do materiału, z którego jest ona wykonana. W przypadku kuchenek gazowych jest to emaliowana, a ostatnio także często polerowana stal.
Kuchenki elektryczne i nowoczesne kuchenki indukcyjne wyposażone są w płytę szklaną. Przy czyszczeniu domowymi sposobami nie ma to wielkiego znaczenia, ale jeżeli wybiera się użycie specjalistycznego środka, lepiej zachować ostrożność.
Wiele z takich środków nie może być stosowanych na powierzchniach szklanych i mogą spowodować ich porysowanie albo zmętnienie, co sprawia, że kuchenka będzie prezentować się gorzej.