Frytkownica to mały sprzęt, który ułatwia nam przygotowanie wielu potraw w kuchni. Dzięki niej nie tylko usmażymy frytki, ale także wiele innych rzeczy ( mięs, warzyw, owoców morza), które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu.
Jest to bardzo praktyczny sprzęt, gdyż posiada pokrywę, która zapobiega pryskaniu oraz wydostawaniu się oparów do pomieszczenia.
Także koszyczek, w którym smażą się pokarmy z łatwością wyciągniemy w bezpieczny sposób unikając poparzenia tłuszczem czy parą. Jednym słowem ten sprzęt jest bardzo praktyczny i doceniany przez wielu użytkowników.
Jednak , aby móc cieszyć się przyjemnym smażeniem musimy dbać o czystość sprzętu co w gastronomii jest ogromnie ważne. W poniższym artykule dowiecie się jak w skuteczny sposób wyczyścić frytkownicę. A więc zakasaj rękawy i do dzieła.
Jak wyczyścić frytkownicę
Potrawy z frytkownicy są chrupiące i smaczne oraz można ja bardzo szybko i łatwo przygotować. Jednak aby tak było należy smażyć je tylko i wyłącznie na świeżym oleju oraz w czystym urządzeniu. Na rynku dostępne są 3 rodzaje frytkownicy : tłuszczowa, niskotłuszczowa oraz beztłuszczowa. Ta ostatnia do smażenia wykorzystuje gorące powietrze i dlatego najłatwiej utrzymać ją w czystości. Jednak mimo iż do smażenie nie używamy tłuszczu, który pryska i brudzi urządzenie to znajduje się on w potrawach i także dochodzi do zabrudzeń. Oto kilka porad jak w praktycznych porad jak wyczyścić frytkownicę. Aby dokładanie wyczyścić frytkownicę należy wyjąć wszystkie ( wyciągalne) elementy, które mają kontakt z jedzeniem i dokładnie je umyć.
- Woda plus płyn do naczyń
Potrzebujesz:
– gąbeczkę ( delikatną bez szorstkiej strony)
– gorącą woda wodę
– płyn do naczyń
Sposób czyszczenia:
Najpierw musimy wylać z frytkownicy cały zalegający w niej olej. Ważne, aby robić to gdy jest całkowicie wystygnięty, aby nie doszło do poparzeń. Następnie wyciągamy kosz i za pomocą płynu do naczyń ( świetnie rozpuszczają tłuszcze) oraz miękkiej gąbki. porządnie i dokładnie myjemy każdy element kosza, a następnie dokładnie spłukujemy wodą i osuszamy. Do misy frytkownicy wlej wrzącą wodę , chwilę potrzymaj i wylej. Gorąca woda pozwoli rozmiękczyć zaschnięty tłuszcz. Następnie także za pomocą szmatki i płynu czyścimy wnętrze i pokrywę. Potem wycieramy wilgotną szmatką aż usuniemy cały płyn. Osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy czysty kosz i gotowe. - Woda z octem
Potrzebujesz:
– ciepła woda
– ocet
– miękka gąbeczka
Woda z octem to sprawdzony i znany sposób od wieków na czyszczenie sprzętów z trudnych zabrudzeń. Postępuj analogicznie jak w przypadku metodzie pierwszej tylko zamiast płynu do naczyń użyj wody z octem. Ocet świetnie sprawdzi się także do doczyszczenia obudowy z tłuszczu. Jeżeli kosz jest mocno zabrudzony możesz namoczyć go w wodzie z dodatkiem octu w proporcjach 2:1, a następnie za pomocą szmatki doczyścić.
Na co zwrócić uwagę przy czyszczeniu frytkownicy
Zanim zabierzesz się za czyszczenie frytkownicy musi ona być całkowicie przestygnięta oraz wyłączona z prądu.
Nie używaj także ostrych gąbek oraz szczotek, gdyż porysują one powierzchnię , zniszczą jej warstwę ochronną co będzie skutkowało przywieraniem tam zabrudzeń oraz smażonego jedzenia.
Z tego też powodu nie szoruj takich powierzchni pastami zawierającymi granulki bo także mogą one doprowadzić do uszkodzeń powierzchni . Do czyszczenia używaj tylko środków przeznaczonych do powierzchni i sprzętu, który ma kontakt z produktami spożywczymi.
Po wyczyszczeniu frytkownicy do smażenia używaj tylko świeżego oleju.