Jak wyczyścić kamień do pizzy

Pizza podgrzana na specjalnym kamieniu to prawdziwa pyszność. Warto jednak pamiętać, że dbanie o czystość kamienia do pizzy jest bardzo ważne. Kamień należy czyścić regularnie, używając do tego odpowiednich środków. Co okaże się najlepsze? Przeczytaj artykuł i poznaj 2 sposoby jak wyczyścić kamień do pizzy.

Co powinieneś przygotować?

Przed przystąpieniem do czyszczenia kamienia do pizzy, warto zadbać o odpowiednie przygotowanie. Aby skorzystać ze sposobów zaproponowanych w tym artykule, przygotuj miękką gąbkę, sodę oczyszczoną oraz szczoteczkę do zębów. Oto 2 proste i skuteczne sposoby na wyczyszczenie kamienia do pizzy:

  1. Czyszczenie za pomocą miękkiej gąbki – ten sposób sprawdzi się, jeśli kamień nie jest mocno zanieczyszczony.

    Przed czyszczeniem, kamień po ostygnięciu należy potraktować szpatułką, dzięki której w szybki i łatwy sposób usuniesz resztki jedzenia.

    Następnie wykorzystaj lekko wilgotną gąbkę i wyczyść z jej pomocą kamień do pizzy.

    Pamiętaj, że wystarczy niewielka ilość wody naniesiona na gąbkę. Nie dodawaj płynu do mycia naczyń, jeśli nie chcesz, aby kolejna pizza miała smak płynu.

    Wilgotna miękka gąbka powinna usunąć zabrudzenia bez dodatkowej pomocy.

  2. Soda oczyszczona – ten sposób okaże się najlepszy, gdy na kamieniu znajdują się trudne do usunięcia plamy i zabrudzenia.

    Sodę oczyszczoną zmieszaj z wodą w proporcjach, które pozwolą na uzyskanie gęstej papki. Mieszankę nanieś na zabrudzenia i pozostaw na 10 minut.

    Po upływie tego czasu usuń zabrudzenia za pomocą szczoteczki do zębów. Rób to jednak delikatnie, aby nie zniszczyć kamienia do pizzy.

    Gdy już go wyczyścisz, przetrzyj kamień wilgotną gąbką a następnie dokładnie osusz.

    Przed każdym czyszczeniem należy usunąć resztki jedzenia z kamienia. W tym celu można użyć szpatułki, dobrze sprawdzi się także kamyczek szamotowy.

    Jeśli kamień do pizzy nie ma na sobie trudnych do usunięcia zabrudzeń, czasami wystarczy wyczyszczenie go pod bieżącą wodą. Jeśli stosujesz ten sposób, pamiętaj, aby po takim zabiegu dać czas kamieniowi. Po wodnej kąpieli należy poczekać kilka dni, aby woda mogła odparować.

     

Kilka dodatkowych informacji

Jeśli chcesz, aby Twój kamień do pizzy mógł służyć przez wiele lat, poza regularnym czyszczeniem, zadbaj również o jego odpowiednie przechowywanie.

Zwróć uwagę na to, aby kamień nie zagrażał bezpieczeństwu osób korzystających z kuchni. Jak wiesz, jest on całkiem ciężki, a więc przechowywanie go w umieszczonych wysoko szafkach czy półkach kuchennych może być niebezpieczne. 

Odpowiednie miejsce na przechowywanie kamienia do pizzy to piekarnik. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z użytkowaniem kamienia do pizzy, zachowaj ostrożność i pamiętaj, aby nie dotykać go bez specjalnej rękawicy.

Gorącego kamienia nie należy stawiać również na stole czy blacie kuchennym, gdyż skutkuje to zniszczeniem powierzchni mebli. Dobrym rozwiązaniem okaże się postawienie ciepłego kamienia na desce do krojenia.

Bardzo ważne jest również to, aby do czyszczenia kamienia do pizzy nie używać płynu do naczyń czy innych detergentów. Tak naprawdę woda i soda oczyszczona wystarczą. 

Użycie detergentów będzie skutkowało tym, że podczas jedzenia pizzy przygotowanej na kamieniu potraktowanym takim środkiem, wyraźnie będzie czuć smak i zapach detergentu.

Podczas czyszczenia kamienia do pizzy unikaj szczoteczek z twardym włosiem, nie pocieraj także zbyt mocno czyszczonej powierzchni. Takie działanie rysuje i uszkadza kamień. Pamiętaj także, że kamień powinien pozostać w piekarniku do ostygnięcia, dopiero później można go bezpiecznie wyczyścić.

Z czasem na kamieniu pojawiają się smugi, których nie da się usunąć. W takiej sytuacji nie należy zakładać, że kamień jest zepsuty i nadaje się tylko do kosza na śmieci. Pojawianie się smug na kamieniu to naturalna sytuacja, która nie powinna budzić w Tobie niepokoju.