Jak wyczyścić sitko w ekspresie do kawy

Jeśli w sitku zgromadził się kamień można przeprowadzić samodzielnie
odkamienianie sitka za pomocą domowych sposobów.

Potrzebne będzie:

  • nieduża miska lub naczynie na wodę,
  • ocet,
  • szczoteczka do zębów,
  • wykałaczki.

Do naczynia wlewamy gorącą wodę i dolewamy octu w proporcji 1:1.
Następnie wkładamy sitko do naczynia i pozostawiamy na około godzinę. Po godzinie czyścimy sitko szczoteczką do zębów. Jeśli pozostaną jeszcze jakieś osady, to możemy wspomóc się wykałaczką do całkowitego przetkania dziurek w sitku.


Jeśli natomiast sitko w ekspresie jest zatkane resztkami kawy, to postępujemy podobnie
z tą różnicą, że do naczynia z wodą i octem dodajemy dodatkowo sodę oczyszczoną (1 torebka na 1 litr wody).

 

Jak nie dopuścić do zatkania sitka w ekspresie?

Jeśli nie chcemy dopuścić do sytuacji, w której nasz ukochany ekspres do kawy przestanie pewnego ranka zaparzać nam kawę, to musimy na bieżąco czyścić sitko po każdorazowym zaparzeniu kawy.


Taki zabieg trwa dosłownie chwilę, a pozwoli nam uniknąć niekomfortowych sytuacji. Kawa również będzie inaczej smakować, jeśli sitko zawsze będzie wyczyszczone.


Należy również unikać wlewania do ekspresu wody z kranu, ponieważ jest nie tylko twarda i osadza się kamień, ale w ogóle jest silnie zanieczyszczona. Rozwiązaniem może być kupowanie wody oczyszczonej i zdemineralizowanej.


Świetnym pomysłem jest zamontowanie u siebie w domu filtra działającego na zasadzie odwróconej osmozy. To taka mała, prywatna oczyszczalnia wody. Filtry te potrafią zatrzymywać metale ciężkie, bakterie i wszelkie inne zanieczyszczenia. Woda leci  krystalicznie czysta i nie trzeba jej gotować do picia.


Taką wodę wykorzystujemy do codziennej konsumpcji oraz właśnie do ekspresów do kawy. Żaden kamień nie ma prawa się odłożyć. Sama kawa przygotowana na tak czystej wodzie również inaczej smakuje.

Dbaj o swój ekspres cały czas

Nie ma chyba nic lepszego od porannego aromatu świeżo zaparzonej prawdziwej, włoskiej kawy. 
Poranne picie kawy stało się codziennym rytuałem wielu Polskich rodzin i nie ma się
co dziwić. Trudno jest sobie wyobrazić poranek bez kawy. Aromatyczna, mocna, świeżo zaparzona w ekspresie kawa stawia od razu na nogi.

Aby jednak nasz ekspres do kawy nas nie zwiódł, należy dbać o jego regularne  czyszczenie. Najczęstszym problemem, z jakim zmagają się właściciele ekspresów
do kawy, są zatkane sitka. Efektem takiego stanu rzeczy jest to, że kawa po prostu przestaje lecieć.

Powodem takiej sytuacji może być twarda woda, której kamień stopniowo
odkładał się na sitku i powodował jego zatkanie lub nasze zaniedbanie. Jeśli nie czyścimy sitka po każdorazowym zaparzeniu kawy, to resztki kawy mogą skutecznie zatkać dziurki w sitku ekspresu. Przy lekko przytkanym sitku każda kolejna zaparzona kawa będzie traciła swój aromat, a dalsze użytkowanie ekspresu może doprowadzić do jego awarii
i kosztownej wizyty w serwisie.

Zobacz też