Jak wyczyścić patelnię sodą

Patelnie znajdują się w każdej kuchni. To element wyposażenia, z którego korzysta się dosyć często, a zatem warto mieć na względzie higieniczne aspekty. Zasadniczo są to akcesoria służące do smażenia. 

Ryzyko przypalenia jest spore i to zarówno od strony wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Każda gospodyni doskonale wie, że czasami wystarczy zaledwie chwila nieuwagi. Taka chwila nieuwagi najczęściej kończy się patelnią poczerniałą i pełną zabrudzeń, które nie poddają się zbyt łatwo. 

Jak poradzić sobie z przypaloną patelnią i dlaczego warto w ogóle skupiać się na takich kwestiach?

Co potrzebujemy, aby wyczyścić patelnię sodą?

Przede wszystkim warto sobie zdawać sprawę z tego, że przypalona patelnia to zjawisko, którego nie można bagatelizować ze względów zdrowotnych. 

Regularne czyszczenie patelni pomaga utrzymać powierzchnię naczynia w dobrym stanie, a dzięki temu będziemy mieli pewność, że powłoka nie uwalnia do przygotowywanej żywności glinu. 

Wysoka temperatura może spowodować, że dojdzie do przypalenia, aczkolwiek najważniejszym jest, aby tego rodzaju zabrudzenia systematycznie usuwać. Dopiero wtedy zyskamy pewność, że szkodliwe substancje nie przedostają się do jedzenia. Czego potrzebujemy? 

Z całą pewnością jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się przypalonych elementów z powierzchni patelni jest oczyszczona soda. Trzeba przyznać, że to niezawodny środek i przy okazji środek, który nie będzie drogą inwestycją. Możemy skorzystać także z octu lub soli.

Jak wykonać czyszczenie patelni sodą?

Przed przystąpieniem do czyszczenia naczynia sodą warto w pierwszej kolejności usunąć pierwszą warstwę brudu. O ile istnieje taka możliwość. W tym celu warto zalać naczynie gorącą wodą i wlać odrobinę płynu do naczyń. 

Po kilku minutach przetrzeć patelnię gąbką i przygotować się do dalszego czyszczenia. W tym celu będziemy potrzebowali sody oczyszczonej oraz ciepłej wody. Nie potrzebujemy w tym wypadku żadnych proporcji. 

Cała misja polega na zasypaniu przypalonych elementów sodą, a następnie zalaniu ciepłą wodą. Patelnię należy pozostawić w takim stanie na kilka minut, a następnie przetrzeć powłokę gąbką i dokładnie spłukać naczynie. 

Jeżeli taki zabieg okaże się być niewystarczający, to możemy zdecydować się na dodatkowy ruch z octem w roli głównej. 

Patelnię należy zalać wrzątkiem, a następnie dodać kilka łyżek octu. Taki roztwór powinien pracować przez kilka minut. Po upływie określonego czasu należy gąbką usunąć zabrudzenia, a następnie przemyć naczynie ciepłą wodą i płynem.

Na co zwrócić uwagę podczas czyszczenia patelni?

Przede wszystkim warto uwzględnić kwestię związaną z powłoką patelni. Na rynku znajdziemy sporo propozycji i warto uwzględniać te, które faktycznie cieszą się nieskazitelną renomą. 

Największym uznaniem od pewnego czasu cieszą się patelnie tytanowe. To niezwykle wytrzymałe i odporne na uszkodzenia naczynia. Dowodem na to może być fakt, że tego rodzaju patelnie pozwalają na mieszanie potraw metalowymi sztućcami. 

W innych modelach takie postępowanie mogłoby zakończyć się zarysowaniami, z którymi nie moglibyśmy się już uporać. Niemniej, podczas czyszczenia patelni warto posługiwać się przede wszystkim delikatnymi materiałami. 

Propozycją doskonałą może być zwykła ściereczka materiałowa lub delikatna gąbka. Drapiące gąbki mogą przyczynić się do powstania mikro rys, które jednak będą stopniowo wpływały na stan powłoki. Trzeba mieć świadomość tego, że zarysowana patelnia uwalnia szkodliwe związki. Warto zatem robić wszystko, co w naszej mocy, by rysy nie powstawały.

Dodaj komentarz